Forskning på retorik – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Forside > Forskning > Retorik

Forskning på afdeling for Retorik

Retorik er et moderne kommunikationsfag med rødder i den klassiske tradition. Det undersøger, hvordan budskaber af forskellig art fungerer i konkrete situationer.

Forskning der kan bruges på tværs af faggrænser

Retorisk forskning spænder over historiske, analytiske, kritiske og performative tilgange. Samtidig med at retorikken har et distinkt, klassisk grundlag, er det også et tværgående fag der udveksler impulser med tilgrænsende fag som medievidenskab, filosofi, statskundskab, pædagogik, lingvistik, visuel kultur og æstetiske fag som litteratur-, film-, teater- og musikvidenskab.

Retorikforskerne på instituttet danner netværk med forskere fra andre lande, specielt Skandinavien, USA og Canada.

Retoriske kerneområder

1)Teoretisk retorik

Teoretisk retorik beskæftiger sig med at analysere, applicere og udvikle principper og vurderingskriterier for emner som argumentation, formidling, retorisk kritik og analyse, skriftlige og mundtlige genrer og troværdighed.

2) Praktisk retorik

Praktisk retorik handler om konkret kommunikation og tekstproduktion inden for alle genrer og medier fra planlægning til fremførelse eller publikation.

3) Historisk retorik

Historisk retorik undersøger tidligere tiders retoriske teori og praksis - oftest anskuet som ressourcer for nutidig teori og praksis.