Ansatte – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Forside > Ansatte

Klemens Kappel

Klemens Kappel

Professor

Mit hovedforskningsområde er social epistemologi, som omhandler en række teoretiske spørgsmål om viden og begrundelse i sociale kontekster. Hvordan kan kollektive entiteter (f.eks. grupper eller organisationer) siges at vide noget? Hvordan bør vi rationelt set reagere, når vi finder ud af, at andre er uenige med os (skal vi blive mindre sikre på det, vi selv mener)? Hvordan og under hvilke omstændigheder transmitteres viden og begrundelse mellem individer? Hvilken (positiv og negativ) rolle spiller diversitet for vidensproducerende grupper?

En række spørgsmål i sociale epistemologi har et overlap med politisk filosofi: hvordan bør vi træffe legitime, demokratiske beslutninger, når vi er uenige om faktuelle forhold? Hvilken rolle bør religiøse opfattelser have i det offentlige rum? Hvilken rolle bør videnskabelige opfattelser? Hvordan motiveres og begrundes ytringsfrihed? På hvilken måde bør forskellige synspunkter være repræsenteret i den offentlige arena, f.eks. i medierne?

Ud over dette bekæftiger jeg mig med spørgsmål i epistemologi, f.eks. gettierproblemet, generalitetsproblemet, og meta-epistemologi (spørgsmål om hvilken status tilskrivelser af epistemiske tilstande har). Jeg laver også af og til ting i politisk filosofi og bioetik.

 

 

ID: 9446